ماژول GPS با شماره GT720 با آنتن داخلی
GPS سیستم موقعیت یاب جهانی (Global Positioning System) یک سیستم مسیریابی و موقعیت یابی ماهواره ای می باشد که از شبکه ای با 24 ماهواره تشکیل شده است. در ابتدا این ماهواره ها به سفارش وزارت دفاع آمریکا طراحی و در مدار قرار گرفتند و برای مصارف نظامی مورد استفاده قرار گرفتند ولی در سال 1980 استفاده عمومی از آن آغاز شد.
در حال حاضر ماژول های متفاوت با ابعاد و امکانات و ویژگی های متفاوتی در بازار موجود می باشند که در این مطلب قصد داریم تا ماژول GT720 را که یک ماژول با ابعاد کوچک و خروجی سریال است و به آنتن نیازی ندارد را معرفی نماییم.
این ماژول دیتاهای دریافتی را پردازش و به صورت کد با فرمت های خاصی در اختیار ما قرار می دهد که با توجه به اینکه خروجی آن سریال می باشد می توانیم داده های دریافتی را از طریق میکروکنترلر یا رایانه دریافت و اطلاعات مورد نیازمان را از آن استخراج کنیم.
برخی مشخصات و ویژگی های این ماژول به شرح زیر می باشد.
خروجی سریال RS232
ولتاژ ورودی بین 3.8 تا 8 ولت
ابعاد :3.4 x 3.4 x 9.2 mm
در زیر تصویر ماژول به همراه ترتیب پایه ها و وظیفه هر پایه مشخص شده است.
همانطور که مشخص است برای برقراری ارتباط با این ماژول نیاز به سخت افزار چندانی نمی باشد فقط باید تغذیه مدار تامین شود و با توجه به اینکه خروجی RS232 می باشد در صورتیکه بخواهیم این ماژول را به میکرو متصل نماییم حتما باید از MAX232 برای تبدیل RS232 به منطق ولتاژی TTL استفاده نمود.
ماژولهای جی پی اس اطلاعات مربوط به زمان و مکان و سرعت و ... را در چند فرمت مختلف دریافت می کنند ما بسته به نیازمون می تونیم توسط یکی از این فرمت ها ، اطلاعات مورد نیاز خودمون رو دریافت کرده و مورد تحلیل قرار دهیم. هر فرمت حاوی اطلاعات خاصی می باشد که با توجه به نیاز می توان فرمت مربوطه را انتخاب نمود.
قالب اطلاعات سریال بصورت زیر می باشند:
Baudrate=9600
Data Bits=8
Parity=None
Stop Bits=1
Flow Control=None
پس از اعمال تغذیه به ماژول و اتصال ماژول به رایانه یا میکرو در صورتیکه همه چیز درست اجرا شده باشد شما قادر خواهید بود تا داده هایی که از طریق ماژول ارسال می شود را مشاهده نمایید در زیر فرمت های مختلف داده و اطلاعات موجود در هر فرمت را توضیح می دهیم.
فرمت GPGGA :
همانطور که مشاهده می کنید در ابتدا فرمت مورد نظر با کاراکتر '$' آغاز می شود و پس از آن نام فرمت می آید و هر بخش از داده با کاراکتر ',' از هم جدا می شوند در پایان فرمت نیز از دو کاراکتر <CR><LF> که معادل دسیمال آن ها 10 و 13 می باشد استفاده شده است .در جدول زیر اطلاعات مربوط به هر بخش نوشته شده است.
در این فرمت می توانیم طول و عرض جغرافیایی و تعداد ماهواره های یافته شده و دقت و دیگر پارامترها را بدست آوریم
فرمت GPGLL :
در این نمونه نیز فرمت با کاراکتر '$' شروع و با کاراکتر ',' داده ها از هم تفکیک می شوند. در جدول زیر اطلاعات موجود در این فرمت مشخص شده است.
فرمت GPGSA :
جدول مربوط به اطلاعات هر داده در تصویر زیر مشخص شده است:
فرمت GPGSV:
جدول اطلاعات مربوط به هر بخش از داده در تصویر زیر مشخص شده است:
فرمت GPRMC :
اطلاعات مربوط به هر بخش از داده در تصویر زیر مشخص شده است:
فرمت GPVTG :
فرمت GPZDA :
در انتهای مطلب به توضیح برخی از عبارات و معانی آنها می پردازیم:
UTC time:
ساعت هماهنگ جهانی یا یوتیسی یک استاندارد زمان اتمی برای تعیین ساعتها و اختلافات زمانی در سراسر جهان است.
ساعت هماهنگ جهانی تنها ۰٫۹ ثانیه با ساعت گرینویچ اختلاف دارد و برای بسیاری از کاربردهای روزمره چنین اختلافی قابل صرف نظر کردن است.
زمانبندی گرینویچ به اضافه ۳:۳۰ وقت نصف النهاری و ساعت رسمی وقت زمستانی ایران است.
اگر اکنون ۱۲:۲۱ به وقت گرینویچ برابر با ۱۵:۵۱ به وقت نصف النهاری ایران است. زمان رسمی ایران، اکنون ۱۵:۵۱ است.
با توجه به فرمت زمانی که در جداول مشخص است فرمت ساعت UTC به صورت زیر می باشد:
با توجه به توضیحات در صورتی که دستگاه داده ای را بصورت 104549.04 ارسال نماید ساعت مورد نظر آن برابر با 10:45:49.04 می باشد.
Latitude:عرض جغرافیایی
Longitude: طول جغرافیایی