در اکثر پروژه استفاده از کلید برای انتخاب یا تنظیم پارامترها مرسوم می باشد و در بعضی از موارد شاید به تعداد زیادی کلید نیاز باشد که ما معمولا از کیبردهای 4x4 استفاده می کنیم. کیبردهای موجود در بازار یا با استفاده از کلیدهای فشاری و یک قاب پلاستیکی و یک صفحه چاپ شده بر روی آنها می باشند یا بصورت کیبرد های برچسبی که بجای استفاده از میکروسوئیچ از قطعاتی پولکی شکل استفاده شده و با استفاده از یک مدار چاپی این مسیر ها را بهم متصل می نمایند در نمونه دوم ضخامت کیبرد کاهش یافته و حساسیت کیبرد به گرد و خاک نسبت به نوع اول بشدت کاهش می یابد و ظاهری مناسب تر نیست به نمونه اول دارند ولی شاید عمر مفید این نمونه از کیبرد ها کمتر باشد. در مطلب قصد داریم تا روش سومی را نیز معرفی کنیم که هم ظاهر پروژه را بسیار شیک تر و کاربر پسند تر می کند و هم عمر مفید کیبرد را افزایش می دهد.این روش استفاده از کلید های لمسی می باشد. در ادامه یکی از IC های موجود در بازار را برای راه اندازی یک صفحه کلید لمسی با هم بررسی می کنیم.
آی سی های سری BS81x از نمونه های کاربردی IC های کلید لمسی می باشند که با توجه به شماره و مشخصاتشان بین 2 تا 16 کلید لمسی را پشتیبانی می نمایند که می توانند پس از لمس شدن توسط کاربر کلید مورد نظر را شناسایی نمایند. در این سری سعی شده تا با تکنولوژی ساخت بالا برای راه اندازی آن به حداقل قطعات جانبی نیاز باشد. همچنین رابط سریال یا موازی موجود در این سری موجب شده تا بتوانیم این آی سی ها را به راحتی به میکرو متصل نماییم و آن ها را راه اندازی کنیم. از دیگر مزایای آنها می توان به دقت عملکردیشان اشاره نمود که این امر موجب شده تا بتوانیم این آی سی ها را در شرایط نامطلوب نیز استفاده نماییم و از صحت عملکردشان اطمینان داشته باشیم. از ویژگی های دیگر این سری را می توان کالیبراسیون خودکار، جریان مصرفی پایین و مقاومت بالا در برابر نوسانات تغذیه اشاره نمود که تمام این خصوصیات موجب می شود تا بتوانیم از این سری در انواع مختلف پروژه ها به راحتی و خیال آسوده استفاده نماییم.
- در زیر می توانیم ویژگی های این IC را بصورت خلاصه مشاهده نماییم:
- ولتاژ کاری بین 2 ولت تا 5.5 ولت
- جریان مصرفی پایین در حالت standby
- کالیبراسیون اتوماتیک
- قابلیت تشخیص لمس با دقت بالا
- دارای مد Standby و نرمال
- حداقل قطعه جانبی
- قابلیت تنظیم حساسیت با استفاده از خازن خارجی
- دارای رابط سریال و موازی
در جدول زیر می توانید انواع مختلف این سری را با توجه به تعداد کلید، جریان مصرفی، نوع خروجی، نوع پکیج آی سی و دیگر مشخصات مربوط به هر کدام را مشاهده نمایید:
برای مشاهده دیگر ویژگی های هر کدام و مشاهده نوع پکیج و دیگر مشخصات هر کدام از این آی سی ها می توانید به دیتاشیت مراجعه فرمایید. در ادامه سعی شده تا آی سی BS8116A-3 را بیشتر توضیح دهیم. در تصویر زیر می توانید مشخصات کامل آن را مشاهده نمایید:
همانطور که در جدل مشخص است این نمونه دارای 16 عدد ورودی کلید لمسی می باشد و برای برقراری ارتباط با آن باید از رابط I2C استفاده نمود.
ترتیب و شکل ظاهری آن مطابق تصویر زیر می باشد.
پایه شماره 14 این آی سی هم می تواند به عنوان ورودی کلید لمسی شانزدهم عمل کند و هم می تواند به عنوان اینتراپت عمل کند تا در زمان لمس شدن هر کدام از این کلید ها یک اینتراپت روی این پایه ایجاد شود و با اتصال آن به ورودی اینتراپت میکرو بتوانیم از لمس شدن یکی از کلید ها آگاه شویم.
در تصویر زیر ماکزیمم مجاز ولتاژ و جریان و دما و دیگر موارد را می توانید مشاهده نمایید.
در جلسه بعد رجیسترهای مربوط به این آی سی و نحوه تنظیم آنها و راه اندازی آی سی شرح داده خواهند شد.
دریافت دیتا شیت
با آرزوی موفقیت روزافزون شما دوستان گرامی
محمد هادی دشتی