دوره آموزشی میکرو کنترلرهای STM32 _ معرفی منابع کلاک (بخش اول)
2018-12-18 00:12:37
جلسه بیست و هفتم _ معرفی منابع کلاک و روش های تامین آنها
در این جلسه قصد داریم تا به معرفی منابع کلاک و روش های تامین آنها بپردازیم.
همانطور که قبلا هم اشاره ای اجمالی به این موضوع شده بود کلاک میکرو کنترلر های STM32 را به دو روش داخلی و خارجی می توان تامین نمود که در این روش نیز فرکانس های مختلفی به عنوان منبع کلاک در نظر گرفته می شوند، در زیر به معرفی این موارد می پردازیم:
(LSI (Low Speed Internal یا فرکانس 40KHz داخلی
(HSI(High Speed Internal یا فرکانس 8MHz داخلی
(LSE(Low Speed External یا فرکانس 32.768KHz با کریستال خارجی برای واحد RTC
(HSE(High Speed External یا فرکانس 4MHz تا 16MHz با کریستال خارجی
(HSE(High Speed External یا فرکانس 1MHz تا 25MHz خارجی با اسیلاتور خارجی
فرکانس 40KHz داخلی (LSI) و 8MHz داخلی (HIS)
این دو فرکانس توسط مدار RC داخلی تولید می شوند از مزایای این روش عدم استفاده از کریستال یا اسیلاتور خارجی می باشد ولی این روش برای عملیاتی که نیاز به زمان بندی دقیق باشد قابل اعتماد نمی باشد و در زمانیکه از تایمر ها یا روش های انتقال داده و ... استفاده می شود بهتر است از این روش برای تامین کلاک استفاده نشود. در این روش نیازی به اتصال کریستال به پایه های سخت افزاری میکرو نمی باشد.
فرکانس 4MHz تا 16MHz خارجی (HSE)
در این روش از کریستال های با فرکانس بین 4MHz تا 16MHz برای تامین منبع کلاک میکرو استفاده می شود و کریستال مورد نظر به پایه های OSC_IN و OSC_OUT متصل می شود. در تصویر زیر می توانید نحوه اتصال کریستال خارجی به میکرو را مشاهده نمایید.
برخی از انواع کریستال را می توانید در زیر مشاهده نمایید.
فرکانس 32.768KHz با کریستال خارجی (LSE)
از این کریستال برای تامین کلاک واحد RTC استفاده می شود. کریستال به پایه های OSC32_IN و OSC32_OUT متصل می شود. نحوه اتصال کریستال به پایه های میکرو مطابق تصویر زیر می باشد.
فرکانس 1MHz تا 25MHz با اسیلاتور خارجی (HSE)
در برخی از پروژه ها دقیق بودن سیگنال کلاک بسیار مهم می باشد، در این موارد از اسیلاتورها استفاده می شود. اسیلاتور یک قطعه الکترونیکی با 4 پایه می باشد. روش اتصال یک اسیلاتور به میکرو مطابق تصویر زیر می باشد.